Tussen hamer en aambeeld

Boeren is het belangrijkste beroep op de aarde. Zonder boeren geen eten (en dus geen economisten en ook geen amateur genealogen !).

Zondag had ik het geluk - voor het eerst in decennia - met de grootste gastvrijheid ontvangen te worden op een werkende familieboerderij. Vandaag staat er toevallig een zeer interessant artikel van Dirk Barrez in De Standaard. Ik hoop dat deze mensen het ook lezen.

Een paar uitreiksels :

"Het is niet te geloven, en toch is het zo: de veertig procent van de wereldbevolking die landbouwer is, verdient maar vier procent van het wereldinkomen. Zelfs de slechtste econoom weet dat voedsel geen gewoon product is. ... als je de voedselprijzen laat bepalen op de wereldmarkt krijg je fel schommelende en vooral veel te lage prijzen waar de boeren niet van kunnen leven. ...

De boeren raken in heel de wereld vermorzeld tussen de multinationals waar ze hun zaden of meststoffen moeten halen en de multinationals aan wie ze moeten verkopen. Bedrijven als Monsanto, Nestlé of Carrefour leggen hun voorwaarden op. En de boeren worden altijd maar afhankelijker en armer. Van een echt vrije markt is hier nauwelijks sprake. De agro-industrie en vooral de grootdistributie hebben veel te veel macht verworven. Zij dicteren de prijzen. ... Tussen dergelijke mastodonten, hun leveranciers en hun afnemers raken de boeren gekneld. ...

Als we voor iedereen voldoende voedsel willen, voedsel dat veilig is om te eten, milieuvriendelijk voortgebracht, met behoud van de cultuurlandschappen - zoals Toscane of Dordogne waar we zo graag met vakantie gaan en waar sommigen zelfs een tweede verblijf hebben - en met respect voor de plattelandstradities, dan moeten wij de landbouw in de eerste plaats organiseren en beschermen op regionale schaal binnen Europa, West-Afrika of Zuid-Amerika en daar zorgen voor lonende prijzen voor de boeren. Alleen zo voorkom je massale verarming, honger en migratie. Voor welvarende samenlevingen heb je ook een welvarend platteland nodig. Wanneer steun aan de landbouw de vorm aanneemt van exportsubsidies die leiden tot het dumpen van overschotten in arme landen en dus het oneerlijk beconcurreren van de lokale landbouw, dan is dat natuurlijk slecht. Die subsidies moeten helemaal verdwijnen. Maar wanneer het gaat om steun aan een duurzame landbouw die voor de eigen regio produceert, is spreken van landbouwsubsidies onterecht. Het gaat om het inkomen dat boeren verdienen voor wat ze allemaal presteren. We spreken toch niet over subsidies als we over het gerechtvaardigde loon spreken van leerkrachten, professoren of politici?"

Voor het volledig artikel, lees : http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=N61INS89.
Zeker het lezen waard !

This was a post on the dire situation of farmers all over the world - one of the "benefits" of the free market dogma and of corporate greed.

No comments: