Allerheiligenvloed 1570

De ergste ramp in de pre-moderne tijd deed zich voor in 1570 : de Allerheiligenvloed. Op 1 november van dat jaar zwiepte het water nog hoger op dan het in 1953 zou doen. Primeur bij deze vloed was dat er voor gewaarschuwd was: de Domeinraad in Bergen op Zoom had op de ochtend van de ramp een waarschuwing gegeven voor "seer uytnemende hooghe vloet".
.
Het werd de ergste watersnoodramp uit de geschiedenis van de Lage Landen. Talloze dijken aan de Noordzeekust begaven het en het water richtte een complete ravage aan. De hele kust van Vlaanderen naar Groningen tot aan Noordwest-Duitsland toe werd overstroomd. Vooral het gebied rond Antwerpen (het land van Saeftinghe, waar vier dorpen onder een dikke laag slib terechtkwamen), Friesland (waar meer dan 3000 mensen omkwamen) en Zeeland werden zwaar getroffen. Maar het was eigenlijk overal mis: in een brief van de hertog van Alva aan koning Filips II vermeldde hij dat maar liefst vijfzesde deel van Holland onder water stond.
.
Het totale aantal doden, het buitenland meegerekend, moet boven de 20.000 hebben gelegen, maar precieze gegevens zijn niet bekend. Tienduizenden mensen werden dakloos, veestapels werden verzwolgen en wintervoorraden vernietigd. De Allerheiligenvloed markeert het ontstaan van het Verdronken Land van Saeftinghe en het verdwijnen van het eiland Bosch in de Waddenzee.
.
Er waren eveneens de minder erge Allerheiligenvloed van 1170, van 1532 en van 1675.
In de nacht van 31 october op 1 november 2006 was er een uitzonderlijke zware storm, gelukkig zonder slachtoffers en zonder al te veel schade, die de Allerheiligenvloed 2006 genoemd wordt.

No comments: