Hard maar waar

Een verfrissend zicht van Marc Buelens, docent management, op de Opel ravage.

Bijzonder aanbevolen : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=9C2L94GS&word=gm+exporteert+incompetentie.

Een paar uitreiksels :

"De sluiting van Opel Antwerpen volgt een economische logica. Maar de manier waarop volgt een perverse logica van lafheid, incompetentie en politieke spelletjes. Een bedrijf is geen paraplu, die je naar hartenlust kan kopen, doorverkopen of dumpen. Het is niet omdat het Amerikaanse ‘corporate governance' zowat alle rechten geeft aan de aandeelhouder, dat we dit model moeten onderschrijven, goedkeuren, laat staan overnemen.

Bedrijven leven met, dank zij, voor en door de maatschappij. Deze zorgt onder andere voor geschoold personeel, infrastructuur en een rechtskader. In de ogen van het cynische Wall Street is het uiteraard omgekeerd: de maatschappij is er voor de aandeelhouders. Al de rest is socialisme."

En :

" ... we moeten wel beseffen dat sinds enkele jaren toch wel duidelijk is geworden dat de Amerikaanse managementmodellen die er uitsluitend op gericht zijn aandeelhouderswaarde te creëren ook in de Verenigde Staten niet werken, zelfs niet in de cynische banksector waar ze hun voorkeur voor megabonussen voor risico's met andermans geld nog steeds propageren."

Zo hoor je het ook eens van een ander.

1 comment:

Pablo said...

Er is duidelijk iets aan het keren. Ook Paul De Grauwe voelt het in : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=BE2L874E.