Ik lees Tertio graag en regelmatig. Toch gaat het taalgebruik dikwijls mijn economisten-petje te boven, meestal in artikels over opvoedkunde, theologie en kunst.
Maar wat volgt, uit een voor mij voor de rest nogal hermetisch artikel van Geert Van Coillie over over "Agressie na prestatiedruk" is wel duidelijk te verstaan :
"Het neoliberale vooruitgangsgeloof verraadt een totalitaire tendens. Economisch rendabel is synoniem met rationeel en zinvol, en omgekeerd. Het leven begrepen als een privaat investeringsproject en een efficiƫnte onderneming, wordt tot pure prestatie en productiviteit versmald. Onwrikbare wetmatigheden regeren het rijk van de oneindige keuzevrijheid. De competitie van allen tegen allen berust op meedogenloze uitsluitingsmechanismen. Wie niet beantwoordt aan de norm, is gezien. Wat is de link tussen de mythe van de vanzelfsprekende autonomie en de maximale zelfontplooiing, en narcistische faalangst, automutilatie of zelfdoding ? Alleen de mentale systeemscheiding tussen het economische domein en de psychosociale sfeer lijkt ons nog te behoeden voor het schrijnende besef van de menselijke ravage wereldwijd aangericht door een allesoverheersend marktfundamentalisme."
Niet echt eenvoudig verwoord, maar wel terzake.
Zie : Tertio van 2 juli 2008, nr 438 - 439.
*
My interpretation of the contents of this post : the market fundamentalism which characterises the neoliberal creed of greed and growth may be much more dangerous than any religious fundamentalism. If only because it touches every person in the whole wide world.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment