Ziende blind

Uit De Standaard blijkt dat één op de acht leerlingen in het Vlaams basisonderwijs anderstalig is, dus thuis een vreemde taal spreekt

"In dertig Vlaamse gemeenten spreekt minstens één op de vijf leerlingen thuis een andere taal dan het Nederlands. Dat is vooral het geval in de Rand rond Brussel, de Limburgse mijngemeenten en in Antwerpen. Zo blijkt uit het antwoord van de minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A), op een vraag van Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA).

Uit het antwoord blijkt dat er geen enkele Brusselse gemeente is waar de Nederlandstaligen in het Vlaamse basisonderwijs de meerderheid hebben. Maar ook in Vlaams-Brabant rukt de anderstaligheid op. Zo is in Machelen 42 procent van de leerlingen thuis niet-Nederlandstalig, in Overijse 31 procent, Huldenberg 28 procent, Vilvoorde 35 procent en Zaventem 38 procent. De stad Antwerpen telt één op de drie anderstalige leerlingen (32 procent), Mechelen 21 procent en Gent 22 procent. Ook Heusden Zolder, Genk en Beringen tellen meer dan 20 procent anderstalige leerlingen.

Vooral de verfransing in de Rand baart Demesmaeker zorgen. ‘Deze gemeenten zijn in een sneltreinvaart aan het verfransen. De Vlaamse overheid moet daarin aar verantwoordelijkheid nemen.' "

En dan zijn onze leeuwenaanbidders nog ongerust omdat de Rand in sneltreinvaart aan het verfransen is. Beter Arabisch, Albanees, Roemeens of om het even welke andere taal dan Frans denken zij dan. Van ziende blind gesproken...

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Hoeveel politieke partijen halen dat soort percentages nog ?