Wij sparen voor ... de staat

Uit de website van De Tijd (www.tijd.be) :

"Het voorstel van de Hoge Raad van Financiën om de belastingen op sparen en beleggingen op te trekken, leidde tot een storm van reacties. De Hoge Raad adviseert minister van Financiën ... om een loonlastenverlaging van 6 miljard euro te financieren met onder meer een hogere roerende voorheffing van 30 procent, het dubbele van vandaag.

... Voor de financiële wereld kwam het voorstel van de Hoge Raad als een verrassing. Een toename van de spaarfiscaliteit zal meteen het sparen en beleggen ontmoedigen, luidde de reactie. ... De banken, fondsenbeheerders en beleggingsclubs vinden het niet kunnen dat wie tijdens zijn hele loopbaan al belastingen betaalde, nog eens moet afdokken voor het spaarpotje dat hij opzij zet. 'Dat is de mensen bedotten', klonk het.

De werkgevers zijn even vernietigend. Ze zeggen niet neen tegen een verlaging van de lasten op arbeid. Maar de manier waarop de HRF die wil financieren, bestempelen ze als 'economische zelfmoord' voor een land dat nu al zo'n hoge fiscale druk heeft. Als alternatief schuiven ze een ontvetting van het staatsapparaat naar voor.

Dat vinden de vakbonden dan weer een sloganeske benadering. ... Ze stellen dat dat helemaal niet moet gebeuren op de kap van de kleine spaarders.

Ook politiek waren de reacties scherp. ... De liberalen en christendemocraten" - het spijt mij dat ik namen van politieke clubs moet noemen, maar ik moet eerlijk blijven - "vinden dat een loonkostenverlaging vooral betaald moet worden door de uitgaven te beperken. ..."

Ik ben zeker dat de HRF bemand wordt met kleine spaarders !

Waanzin ! Waar gaan we naartoe, waar gaan we naartoe ???

1 comment:

Anonymous said...

Op welke website wordt er alweer verwezen naar beroepsidioten ?