Nogmaals de euro

In Tertio nr 536 van 19 mei staat een lezenswaardig interview met Johan Van Overtveldt. Het bevat onder andere drie goede redenen waarom de euro niet kan werken, toch niet zonder diepgrijpende hervormingen op korte termijn.

Er is geen politieke bovenbouw ; een eengemaakt monetair beleid zonder arbeidsmobiliteit is onhoudbaar ; asymetrische schokken zouden tot een soort adempauze voor een land moeten leiden, maar dat gebeurt niet.

Hoewel niet altijd overtuigend, toch het lezen meer dan waard.

Daarenboven worden in een apart kadertje de academische economen met hun scholastieke aandacht voor miniprobleempjes nog eens in hun hemd gezet ; het is inderdaad veiliger zich druk te maken in een mathematisch doordrenkte tektst over een onschuldige kwestie dan de werkelijke problemen van onze tijd aan te pakken. "Veel academisch economisch onderzoek is bezigheidstherapie en een expressie van de aller intiemste emotie van de econoom." Amen !!


Zie ook de recente post : "Economie, een wetenschap ?".

1 comment:

Pablo Carpintero said...

De heer Van Overveldt schijnt intussen niet optimistischer geworden te zijn.

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1127890/2010/07/02/Apocalyps-in-Zuid-Europa-en-hoe-die-te-vermijden.dhtml.

Eerlijk gezegd kan ik hem niet goed volgen ...