Nog maar eens ...

Fortis, een blijkbaar onuitputtelijk onderwerp vol onverwachte ontwikkelingen.

Zie : http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_financien/Ontmanteling_Fortis_bevroren.8117838-433.art.

Met haar gewone objectiviteit en zin voor matiging schrijft mijn "kwaliteitskrant" zelfs over een "Atoombom onder verkoop Fortis". Daarom heb ik voor een keer een andere bron gekozen, want ik begin stilaan vermoeid te raken van het sensationalisme dat mijn krant - zeker rond die affaire - zo graag etaleert. Mijn abonnement wankelt ...

Maar over de zaak zelf : eigenlijk kan ik al een poos niet goed meer volgen. Is de wetgeving echt zo onduidelijk of wordt er hier met vuur gespeeld ? Duidelijk is dat bepaalde partijen maar tevreden zullen zijn wanneer hun wraak voltrokken is, wat dat ook aan het land en de belastingbetaler moge kosten, want zij hebben niets meer te verliezen.

Vele "goede" huisvaders hebben hun centen in Fortis gestoken en hebben - totaal onverwacht, dat geef ik grif toe - verloren. Ik heb al geschreven wat ik daarover denk.

Maar zijn revanche-gevoelens (ik denk dat rechtzaken meer dan eens meer door wraakzucht dan door een verlangen naar recht-vaardigheid ingeleid worden) reden genoeg om een gans land te gijzelen ?

Ik vind het ook opmerkelijk dat die aandeelhouders zich keren tegen de staat - die gered heeft wat er nog te redden viel - en niet tegen het zootje dat Fortis naar de ondergang gestuurd heeft door megalomanie en hebzucht. Maar dat kan ook moeilijk want de aandeelhouders waren maar al tevreden zolang hen gouden bergen werden voorgespiegeld.

Nog een opmerking : ik denk dat het hoog tijd wordt de naam van Fortis Bank binnen de kortste keren te vervangen door een minder beladen symbool. Zo niet zouden er nog wel eens "grote ongelukken" kunnen van komen. Want vele mensen maken nog altijd niet het verschil tussen holding en bank.

5 comments:

Anonymous said...

Zijn revanche-gevoelens enz.
Een aartsdomme vraag !!

Pablo Carpintero said...

I stand corrected once more.

Anonymous said...

Media = paniekzaaiers. Ik krijg de indruk dat sommige journalisten doodgraag eens een "run on the bank" zouden willen coveren. Totaal onverantwoorde nieuwsgraaiers !

Anonymous said...

Niet alleen de media zijn paniekzaaiers. Ook sommige politici die ziek worden wanneer ze een week niet in de krant gestaan hebben kennen er iets van.

Bij voorbeeld : http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF14122008_022&ref=front.

Pablo Carpintero said...

Ge moet toch maar durven ...

Op De Standaard wesbite staat dat de heer Modrikamen, advocaat van de minderheidsaandeelhouders van Fortis, de Belgische regering opriep om 'de ego's opzij te schuiven'.

Van ego's gesproken ! Het zou lollig zijn moest het niet zo ernstig zijn !