In "Eigen Schoon en de Brabander", nr 3 van de 90ste jaargang, blz 357 - 374, publiceert Dirk Van de Perre een belangwekkend artikel over "De waarde van de vita Berlendis als historische bron". De heilige Berlindis werd eeuwenlang (en wordt nu nog) in Meerbeke vereerd als de plaatselijke heilige. Honderden vrouwen kregen de voornaam Berlindis.
We zullen het niet hebben over de grond van het artikel - wie geïnteresseerd is leze het na - maar over een paar mijns inziens belangrijke randgegevens.
"Was Meerbeke in de Merovingische tijd een koninklijk domein en is daar door de residerende adel een Sint-Pieterskerk gesticht ? Ons antwoord luidt dat daar aanwijzingen voor zijn. De kerk van Meerbeke ligt langs een oude Romeinse weg, een rivierweg op de kam van de langgerekte heuvellijn langs de Dender. Het tracé van die weg is vandaag nog gemakkelijk te volgen van de Oude Berg te Geraardsbergen, over de Bosberg, de Denderwindikse Heirbaan, het Meerbeekse Hemelrijk en zo via het hof te Wolpunt (sic) naar de oude dorpskern van Pamel. In een oorkonde van 1254 wordt het stuk van deze weg tussen Denderwindeke en Meerbeke een via regia genoemd."
Wie had ooit gedacht dat het Hemelrijk zulke oude, Romeinse wortels had ?
"Meerbeke was in 870 een belangrijke plaats, aangezien het in het verdrag van Meerssen, waarbij het middenrijk van Lotharius verdeeld werd, vernoemd wordt, samen met onder meer Zinnik, Nijvel, Dikkelvenne, Leuze en Antoing. Dat wil zeggen dat in de Merovingische-Karolingische tijd Meerbeke de bekendste plaats in de Dendervallei was en er toen van de Dendersteden Dendermonde, Aalst, Ninove en Geraardsbergen nog geen sprake was."
Als contrarian denk ik dan, misschien had men in 1976 Ninove bij Meerbeke moeten voegen ...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment