Oud

In een artikel : "Families als bonenstaken" in De Standaard van vandaag legt een professor sociologe uit dat gezinnen krimpen in de breedte (kinderen zijn niet meer zo taltrijk als vroeger) maar groeien in de diepte doordat mensen langer leven : families met vijf generaties komen alsmaar vaker voor (vandaar de term bonenstaakfamilie).

Ik citeer : "Binnen de bonenstaakfamilie heeft vooral de oudste generatie het moeilijk. Ze valt er eigenlijk een beetje buiten. ... De alleroudsten hebben hun familie ook niet veel meer te bieden. Ze behoeven integendeel zelf zorg van hun kinderen en kleinkinderen. Familierelaties verlopen top-down. De oudere generaties investeren in de jongere. Dat kan een financiƫle investering zijn of een investering in de tijd : grootouders die op hun kinderen passen bijvoorbeeld. De alleroudsten kunnen dat niet meeer. Ook daardoor vallen ze buiten de familie. Als dat je overkomt, ben je echt oud geworden."

De schrijfster weet : "Het is iets waar we meer aandacht voor zouden moeten hebben."

Ik wil de auteur zeker geen woorden in de mond leggen en ik respecteer haar analyse, maar toch kan ik niet beginnen te schrijven hoeveel deze nochtans zeer "neutrale" tekst mij schandaliseert.
Alleen al het gebruik van het woord "investeren" !! Het gaat hier niet over economisch nut maar over mensen !! Waar is het "zorgen voor", "houden van" enz. of is dat wollig taalgebruik ?

In sommige geesten in onze "ikke en de rest kan stikken" maatschappij zou de conclusie snel kunnen getrokken worden dat wie niet meer nuttig is heeft geen reden meer heeft om hier nog rond te lopen en geen recht meer heeft om de schaarse middelen te verbruiken. Zie ook de ondertoon ik veel discussies over de toekomstige onbetaalbaarheid van de pensioenen.

Om het ook eens in economische termen te schrijven : die ouderen hebben een gigantisch economisch, sociaal en cultureel kapitaal uitgebouwd of behouden, en mogen nu in alle rust van hun rente leven !

In five-generation-families, the oldest generation is perceived as being somewhat isolated and economically useless. So what ?!? The day economics is no longer the dominant religion and no longer contaminates all human behaviour, the world will be a much better place to live in.

1 comment:

Anonymous said...

Confirmation from another source :

Benedict XVI said to an audience of scientists, researchers, medical personnel and pastoral workers that "today's mentality of efficiency" views elderly sick people as "a 'burden' and a 'problem' for society."

He added that euthanasia "appears as one of the more alarming symptoms of the culture of death that is advancing above all in the society of well-being."

"Those who have an understanding of human dignity, however, know that the elderly must be respected and supported while they face serious difficulties linked to their state," he said.