Crumbling

First the currency crumbles, then the military might and economic power might follow ... Up to 1.5 USD for one Euro. The new record stands at 1.4775 USD/€. The evolution of the USD is not only bad news for the world in general, and the USA in particular. And sooner or later, it may also inspire dangerous ideas in some "strategic" minds.

***
"De euro heeft dinsdag een nieuw recordpeil (1,4775) bereikt tegenover de dollar ... Ondertussen ondermijnt de snelle dollarval de status van de dollar als wereldwijde reservemunt. ... De dollar geraakt steeds meer in onbruik in het buitenland. De dollar verschaft toeristen voortaan geen toegang meer tot de belangrijkste Indiase toeristische trekpleisters zoals de Taj Mahal. De Indiase regering zegt zo haar toerisme-inkomsten tegen de val van de dollar te willen beschermen. De Indiase beslissing is een nieuw symbool dat de snelle neergang van de status van het groene biljet als wereldwijde reservemunt ondermijnt. ...

Tegenover de euro gaat de 'greenback' sinds zijn hoogtepunt in oktober 2000 al zeven jaar in dalende lijn. De euro heeft de dollar al onttroond als de belangrijkste munt voor de uitgifte van obligaties bij buitenlandse beleggers. De status van de dollar als de reservemunt in de wereld is voorlopig onbedreigd, al valt ook daar de opmars van de euro op.

De Golfstaten versoepelen geleidelijk hun traditionele muntkoppeling tegenover de dollar. Door de muntkoppeling zijn de Golfstaten nu verplicht het soepele monetaire beleid van de Amerikaanse Fed te volgen, terwijl de inflatieopstoot als gevolg van de oliehausse precies het omgekeerde vereist. Het oliekartel OPEC zweert tot nader order trouw aan een olieprijs in dollar. Saudi-Arabiƫ negeerde zaterdag het voorstel van de 'OPEC-rebellen' Venezuela en Iran om de zwakke dollar te bespreken. "

An interesting read - in full : http://www.tijd.be/nieuws/economie_financien/artikel.asp?Id=3393118.

1 comment:

tanja said...

onlangs leesde ik dat een amerikaanse zanger niet meer wilde betaald worden in dollars maar in euro's.