Torfs en KUL

Sorry, dit is bijna een slechte woordspeling. Ik hou ervan de opinies van Prof. Rik Torfs in De Standaard te lezen – ik hou van zijn lichte, badinerende stijl en zijn meestal verfrissende, relativerende standpunten. Hij is een van mijn geprefereerde auteurs. Maar het artikel dat hij in het dagblad van vandaag gepleegd heeft met zijn collega Philippe Van Parijs van de UCL “me fait monter la moutarde au nez”.

Blijkbaar zijn er ernstige meningsverschillen tussen de “katholieke” universiteit van Leuven en het Vaticaan, onder meer omtrent bio-ethische problemen (in vitro fertilisatie, onderzoek op embryo’s enz).
De krant heeft al gemeld dat Leuven het predicaat katholiek zou kunnen verliezen – geen ramp voor de universiteit, maar mogelijk wel voor de faculteit Godgeleerdheid, waarvan de diplomas dan niet meer erkend zouden worden door “Rome”.
Op een meesterlijke wijze draait Torfs rond de pot als een kat om de hete brij - zegt nu eens ja, dan weer nee, en dan weer misschien. Een wollig stukje om de kool en de geit te sparen (oei, hoe oneerbiedig ...).

“What’s in a name ?” - de universiteit van Leuven is niet katholieker dan die van Gent of van Luik – waarom dan nog verder doen alsof ?
Maar dit is slechts de mening van een “... katholiek in de traditionele of zeer traditionele zin, maar iedereen weet dat die laatste groep een minderheid is geworden.” Het zij zo. Amen.

No comments: