Graaicultuur ? van de vakbonden ???

Half "weldenkend" België staat op stelten om de hoge ontslagvergoedingen bij Opel te Antwerpen aan te klagen. Zelfs de algemeen hoofdredacteur van een "kwaliteitskrant" vindt het nodig in de pen te kruipen om zijn hemelshoge verontwaardiging uit te drukken.

O ja, ik ben ook verontwaardigd ! Toen de overdracht (afbouw) van de Volkswagenfabriek te Vorst aan Audi werd gemeld kon ik, voor het eerst sedert lang, en met veel moeite, nog enig begrip opbrengen voor de "patroons" : in die fabriek was het blijkbaar voldoende dat er een vlieg op de lopende band ging zitten om een staking uit te roepen. Maar Opel Antwerpen, een van de meest performante fabrieken van GM, wordt ook afgeslankt, waarschijnlijk omdat de top geredeneerd heeft dat dit voor hen het minst moeilijkheden zou opleveren, of ja, zelfs uit puur provincialisme - het is niet de eerste keer dat zo iets gebeurt, zeker niet wanneer onze oosterburen een vinger in de pap hebben. En wees maar niet verwonderd wanneer binnen een paar maand of jaar, eenzelfde "stoot" wordt uitgehaald met de ultra performante, onaantastbare Volvo fabrieken te Gent.

Eens te meer wordt de "onstuitbare" globalisering aangevoerd als drogreden : het spijtige is dat de redenen die de top er uit afleidt blijkbaar enkel voor de top zichtbaar en begrijpelijk zijn en dat de vakbonden blijven meespelen in dat sprookje. Eigenlijk is dit niet meer dan een prachtig voorwendsel om het aloude "divide et impera" toe te passen.

Ik ben bereid diep te buigen en mijn woorden in te slikken nadat de eerste multinational haar kaarten en bewijzen op tafel legt, maar dat kan niet wegens het heilige concurrentieprincipe ... Want het vrijwaren van het concurrentieprincipe is nu eenmaal zoveel belangrijker dan het vrijwaren van de werkgelegenheid.

Ik heb het vroeger elders al geschreven : collectieve ontslagen duiden op een mislukking, en wie is er verantwoordelijk voor het bedrijfsbeleid ? Juist - dus bij collectieve ontslagen eerst de top de straat op, en zonder gouden handdruk - zij zullen snel genoeg ander werk vinden.

Over de hoogte van de ontslagvergoedingen bij Opel wil ik zelfs geen commentaar geven, maar ik raad iedereen aan de vergelijking te maken tussen wat een werknemer ontvangt en wat een top manager ontvangt wanneer hij aan de deur gezet wordt. Het enige andere verschil tussen beiden is dat een arbeider meestal geen boter op het hoofd heeft, en misschien, heel misschien, is hij ook beter in zijn job ...

Iedere dag graait er wel ergens een kliekje top managers uit de pot zonder dat er al te veel kabaal over gemaakt wordt. Dit is pas de tweede keer dat de werknemers er niet totaal bekaaid afkomen, en het "weldenkende" deel van het land staat op zijn kop.

We leven inderdaad in een graaicultuur, onder het Diktat van de multinationals : niet het bijna machteloze "weerstaan" aan het systeem maakt de economie en de maatschappij kapot ; daar is het systeem, en zijn de multinationals zelf voor verantwoordelijk. Want wie geeft een paar zelfverkozen personen, die niemand verttegenwoordigen dan geld en eigenbelang, het recht te beslissen over het leven van duizenden werknemers ?
Het is hoog tijd om Marx te moderniseren : tegenover de globale macht van enkele duizenden topmanagers moet een globale macht van regeringen gesteld worden : regeringen aller landen, enz ...

1 comment:

tanja said...

een werkman = een stuk vod!!!
te veel weg.
je mag nog onmisbaar zijn...