Nagels met koppen

In Tertio van 30 juli - ik moest mijn exemplaar zaterdag ver-regend van het plankier plukken, dank je interim postbode - slaat Miel Swillens weer nagels met koppen in "Grossiers in etiketten".

"Wie heerst over het woord is meester van het debat. Een rechts standpunt of wat als dusdaning wordt gepercipieerd, is automatisch verdacht, weinig humaan, wellicht zelfs in strijd met de mensenrechten. De bedoeling is duidelijk : een 'cordon sanitair' plaatsen rond alles wat de linkse elite en het media-establishment niet zint. Het gevolg daarvan is dat modieuze meningen nog nauwelijks inhoudelijk worden gewogen en op hun waarheidsgehalte getoetst. Hoogstens sleurt men er wat statistieken of 'academisch onderzoek" bij. Ook de Vlaamse kwaliteitskranten zijn in dat bedje ziek. Zo maakt objectiviteit in de berichtgeving plaats voor ideologisch bepaalde perceptie. Die perceptie wordt dan aan de samenleving opgelegd langs de politieke correctheid."

Er staan nog andere pareltjes in o.a.over hoe inhoudloos het begrip 'links' wel is geworden wanneer je de standpunten van vandaag vergelijkt met die van niet eens zo lang geleden.

En een prachtige conclusie :

"... democratie veronderstelt een krachtig debat zonder taboes. Links of rechts, progressief of conservatief, vrijzinnig of katholiek, libertijns of puriteins, islamofiel of islamofoob, ieder heeft recht van spreken. Zoniet zinken we met zijn allen weg in een moeras van hypocrisie en gespeelde deugdzaamheid. En was het nu niet precies dat wat het katholieke Vlaanderen van weleer werd verweten ?"

Hartelijk aanbevolen lectuur !

No comments: