Leuk zeg !

In België, en bij uitbreiding in zowat heel West-Europa, stijgt de temperatuur gemiddeld meer dan twee keer zo snel als in de rest van de wereld. Dat blijkt uit het nieuwste klimaatrapport van het Nederlandse KNMI, schrijft De Morgen vrijdag.

Zie : http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/365961/2008/08/01/Belgie-warmt-tweemaal-zo-snel-op-als-rest-van-wereld.dhtml.

Een van de oorzaken is de afnemende luchtvervuiling, waardoor opnieuw meer zonnestralen het aardoppervlak bereiken. Een link met het broeikaseffect is waarschijnlijk, maar kan voorlopig niet bewezen worden.

Indien ik het goed begrijp is de opwarming van de aarde dus ten minste gedeeltelijk het gevolg van de verminderde luchtvervuiling ? Moeten we dan maar weer meer gaan vervuilen ? Of zijn de gegevens eens te meer "bewerkt" door wetenschappers die geen flauw benul van statistiek hebben ?

If, and that is a big if, journalists understood correctly what scientists of the Dutch meteorological office have been writing, climate change in Western Europe is much faster than elsewhere. Temperatures are rising because air pollution is dropping.

So what are we to select ? Death by asphixiation or by overheating ? Scientist, jounalists and statistics : a lethal potion !

No comments: