Rampzalig

Paul De Grauwe, hoogleraar internationale economie aan de KU Leuven :

"We moeten vaststallen dat het Fortis-management enorme flaters heeft begaan. Ze hebben een veel te hoge prijs betaald voor ABN Amro zonder dat de financiering rond was. Ze hebben zich laten leiden door hun megalomanie, en worden daar nu voor afgestratft."

Zeer juist, maar worden zoals gewoonlijk werknemers, kleine aandeelhouders en spaarders niet veel harder afgestraft ??

Reeds jaren werken mensen aan een bijkomend pensioen, dat dikwijls belegd werd in de grootste en meest solidie banken. Staan die morgen allen aan de bedelstaf door de grenzeloze hebzucht van managers en speculatoren ?

En denk maar niet dat de crisis voorbij is met het reddingsplan van dit weekend. De eerste aanwijzingen staan al op de websites van de media ... Lijkenpikkers zijn niet zo gemakkelijk te stoppen.

Lees ook : http://www.standaard.be/Meningen/Commentaar/.

5 comments:

Anonymous said...

Fortis : an arrogant bunch greedy of losers. But that is not the main danger. Ever heard about a game of dominoes ?

Pablo Carpintero said...

De Standaard weet ook nog : "Voorzitter Lippens van Fortis houdt van overnames."

Sptijtig genoeg lijken overnames niet van hem te houden.

De mensen die indertijds de Generale Bank met hand en tand, maar tevergeefs, tegen de heer voorzitter verdedigd hebben, moeten nu ook bijzonder trieste dagen doormaken ...

Anonymous said...

Uit De Morgen :

"Een heel weekend was het alle hens aan dek om een ultiem
reddingsplan voor Fortis op te stellen. Ook als de operatie lukt, zal ze een wrange nasmaak achterlaten. Spaarders bij Fortis, en dat zijn er heel wat, zullen dan opgelucht ademhalen. Maar tegelijk blijft het een vreemde vaststelling dat het bankwezen, dé heraut van de vrije markt, een beroep moet doen op de schatkist en dus op de solidariteit.

Gaat het goed, dan winnen de banken. Gaat het slecht, dan verliest de belastingbetaler. Het blijkt dat wie in een kapitalistisch systeem groot genoeg wordt, zich aan de darwinistische wetten van de markt kan onttrekken. Fortis niet redden is, terecht, simpelweg geen optie.
Maar als het stof is gaan liggen, zijn kritische vragen op hun plaats."

Maar ja, zestig jaar geleden al gold in weliswaar totaal verschillende omstandigheden : "Wir haben ess nicht gewusst ..."

Vrije markt ? ****** !!!

Anonymous said...

So what ? Een snelle zoektocht op internet toont dat de bankcrisis zo goed als wereldwijd is. Daar kunnen een regeringske of een graafke weinig aan veranderen.

Anonymous said...

Vanavond hebben ze prof. De Grauwe nog eens uitvoerig ondervraagd op de vRT. (Ik heb dat toevallig gezien, want normaal kijk ik nooit naar het nieuws - het beluisteren van dat politiek correct gezabbel is te gevaarlijk voor mijn hart.)

De man zegt veel zinnige dingen maar moet toch oppassen dat hij geen paniekzaaier wordt. De toestand is al labiel en explosief genoeg ...