IJzerbedevaart

Het piepkleine overschot van wat eens zwart Vlaanderen mobiliseerde, is gisteren bijna onopgemerkt verlopen. De oudste, harde generaties, sterven uit en de "modernisering" schijnt niet veel zoden aan de dijk gezet te hebben. Gelukkig maar.

Ik heb het diepste respect voor al onze jongens - en burgers - die in 1914-1918 totaal zinloos aan de IJzer geslacht zijn, maar dat soort manifestatie helpt zeker niet om ons, en voornamelijk de jeugd, aan de totale zinloosheid van die slachting te herinneren. "Nooit meer oorlog" is nog steeds een heel verre droom.

Maar harde toespraken moeten er zijn. Daarvoor gaan de klanten naar Diksmuide. Nu heeft een van de kopstukken gezegd dat er onderhandeld moet worden over de fusie van Brussel met Vlaanderen (in oudere politiek incorrecte termen : Vlaanderen moet Brussel annexeren), en indien dat niet lukt dan moet Vlaanderen maar uit België stappen.

Heeft die man Brussel ooit wel al bestudeerd ? Bruxelles - Brussel 2001 is niet meer het Brussel van de 17e - 18e eeuw. Laten we meteen de US teruggeven aan de Indianen ...

Maar eigenlijk is zijn idee niet zo gek, maar wel onvolledig. Mijn natte droom : Vlaanderen annexeert Brussel, en Frankrijk annexeert Vlaanderen. Dan stuiven al die ultra-nationalisten waarschijnlijk naar betere oorden (Nederland, Duitsland, Zuid Afrika ... - keuze genoeg), en wordt het leven hier weer een pak rustiger. Of het beter wordt weet ik niet ; maar rustiger wordt het zeker.

No comments: