L'Ardèche



A magnificent region with very different landscapes and sights and brimming with history.

Schandalen

Is het een toeval dat de vele sexuele schandalen die nu in de Rooms katholieke kerk aan het licht komen zeer dikwijls 30 tot 40 jaar geleden gepleegd werden, in de periode van totale verwarring na het tweede Vaticaans concilie, toen velen dachten dat alle regels over boord gegooid mochten en moesten worden ?

Paulus VI, die mede verantwoordelijk was voor de nieuwlichterij, zei niet ten onrechte dat de duivel rond de altaren van de kerk waarde ...

Ik zeg niet dat er vroeger niets gebeurde (lees de geschiedenis) en dat er nu geen schandalige geestelijken meer rondlopen, maar toch. I wonder ...

Met zo'n "geestelijken" zal de duivel nog zonder werk vallen. LOL ? Niet echt.

Politiek correcte stompzinnigheid

Vandaag lees ik in De Standaard de pennenvrucht van een redacteur die ik niet wil vereren met het vermelden van zijn naam.

"Al wie nog dacht dat 29 april met gulden letters in de Vlaamse annalen geschreven zou worden was die illusie gisteren snel kwijt."

Gulden letters ? Hoe kortzinnig kan je worden ? Ik zou bijna gaan hopen dat die heer en zijn trawanten ooit in een onafhankelijke Flaanderen zouden mogen leven om te ondervinden dat hun leiders dezelfde enorme, onbekwame en onverantwoordelijke prutsers zijn als diegenen die nu aan de macht zijn of er naar hunkeren.

Een teken des tijds

Maandagavond keerde ik per bus terug uit de zonnige en landschappelijk schitterende Ardèche.

Onze chauffeur had er een spelletje van gemaakt om bij iedere bestemming of ieder bezoek aangepaste muziek te vinden en te spelen. Origineel, meestal amusant en ad rem.

Bij de overschrijding van de Frans-Belgische grens weergalmde de Brabançonne door de bus. De meeste reizigers reageerden niet, behalve met een "tiens, we zijn aan de schreve". Onmiddellijk nadien weeklonk De Vlaamse Leeuw en, lo and behold, de meeste reizigers zongen mee.

Nu weet ik wel dat de meeste Belgen nooit de tekst van de Brabançonne geleerd of onthouden hebben, maar in de huidige omstandigheden vond ik dat toch bijzonder pijnlijk.

Mij zul je De Vlaamse Leeuw nooit horen meezingen ! Maar ja, ik ben een "contraire" zeker ?

Hier volgt dan een versie van MIJN volkslied.

Dat is het einde ...

... dat doet de deur dicht.

België bestaat niet meer. Wij zijn te dom en te egoïstisch om samen te kunnen blijven wonen. Blijkbaar is het minuscule lapje grond dat België heet toch nog te groot om het deftig te kunnen besturen. Dat zegt meer over onze bekrompen politici dan over het land. En we zullen het geweten hebben : relatieve armoede dreigt voor de inwoners van de "deelstaten", overblijfselen van ons liliputterland.

Ik kan me nog altijd niet voorstellen dat een onverantwoorde bende randdebielen in Brussel en omstreken het aandurft een (ik geef het toe) bijna waardeloze regering te laten vallen en het land over te laten aan de volle kracht van de economische en financiële stormen die woeden op wereldvlak.

En dat voor enige gewezen Vlaamse dorpen aan de rand van Brussel, waar vijf minuten politieke moed zouden volstaan om de werkelijke toestand onder ogen te zien.

Laat die zes dorpen vallen, ze zijn toch al lang verloren door de waanzinnige toegevingen die jaren geleden al werden gedaan ; wees streng en doe geen enkele toegeving meer voor alle anderstaligen die zich elders in Vlaams Brabant gevestigd hebben. Zij moeten zich maar aanpassen zoals de Vlamingen in Wallonië en Brussel al altijd gedaan hebben.

Maar nee, de Flaamse kiezer zal waarschijnlijk op zijn achterpoten gaan staan brullen en de extremisten de wind en de winst in de zeilen geven, en de echte extreem gevaarlijke extremisten zitten nu bij de NVA ... niet bij de steeds minder gevaarlijke folkloristen van het VB.

Te laat zullen die onnozele kiezers inzien dat het ontbreken van enigerlei regering op nationaal vlak het oplossen van de ernstige problemen voor jaren, zo niet voorgoed uitstelt, en dat het enige gegeven dat zal veranderen het steeds grotere gat in onze portemonnaie en onze spaarpot zal zijn.

Reacties

Blogger op zijn best. Ik stel vast dat sommige reacties gepubliceerd en niet geteld worden terwijl andere reacties geteld en niet gepubliceerd worden. Voorlopig weet ik niet wat ik daarmee moet aanvangen. We zien wel.

Machtswellustelingen

Verleden week vernam ik in Zuid Frankrijk dat er twee diepe crisissen in België waren uitgebroken.

- Een kwalijke crisis werd veroorzaakt door de leerling-tovenaar afkomstig uit Brakel die kost wat kost de geschiedenisboekjes in wil ;

- Een kwalijke, walgelijke en verschrikkelijke crisis werd veroorzaakt door véél te late ontdekkingen van het schandalige wangedrag van de hoogmoedige, mag ik schrijven gewetensloze, machtswellustige bisschop van Brugge. Wie had dat ooit geloofd ??

Die schandalige kerel moet een enorm hoog idee van zichzelf gehad hebben om de bisschopswijding te aanvaarden.

Hopelijk zijn de feiten niet verjaard. Een loutering in een klooster kan in dit geval nooit voldoende zijn, temeer hij naar het schijnt anderen steevast aanraadde christelijke vergiffenis te beoefenen, maar dat zelf blijkbaar niet kon of - erger nog - niet nodig vond. Kan zo iemand niet uit het priesterambt geschopt worden ?

De ex bisschop van Brugge staat voor een schandalig, crimineel en egocentrisch en hypocriet gedrag dat de kerk en zijn vele goede bedienaars onnoemelijk veel leed en schade oplevert. En dat een mokerslag in het gezicht van alle gelovigen is.

Hoe kon zo'n hypocriet met een op zijn minst slecht gevormd of vervormd geweten ooit bisschop worden ? Er zijn twee mogelijkheden, en in de twee gevallen staan de hoogste kerkleiders van die periode circa 1985 toen die man gekozen werd met hun billen bloot :

- ofwel was het onderzoek te oppervlakkig en kwam er inderdaad niets aan het licht ;
- ofwel kwamen de feiten wel naar boven en werden ze niet belangrijk genoeg geacht of te licht bevonden. Dat zegt dan veel over het geweten van de hoogste gezagsdragers die die redenering gevolgd zouden hebben. En ja, met die hoogste gezagsdragers bedoel ik ook wolletje, de algemeen geliefde kardinaal.


Een dieptepunt zoals de kerk in dit land er weinig of zelfs géén gekend heeft, en God weet dat die organisatie geen gebrek heeft gehad aan dieptepunten.

Pa

Dit bericht moest in mijn afwezigheid automatisch gepubliceerd worden op 20 april. Niet dus. Men zou nog beginnen geloven dat men nog met tante pos werkt ...

Dertig jaren geleden, in de eerste uren van 20 april 1980, stierf mijn vader Petrus Joannes Timmermans na een maanden lange ziekte in de St Amandus kliniek te Gent. Hij werd geboren te Meerbeke op 14 october 1913 en heeft ons dus veel te vroeg moeten verlaten. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik bij hem mocht zijn toen hij, redelijk zacht, zijn grote reis aanving.

Mijn vader was mijn grootste vriend en voorbeeld. Verdriet slijt een beetje, maar gelukkig blijven de vele mooie herinneringen. Nooit zal ik vergeten hoe hij zichzelf totaal en volledig opofferde en wegcijferde voor het welzijn van zijn gezin. Niets was hem ooit te veel. Dit wordt over veel overledenen geschreven. Bij mijn vader was het de pure waarheid.

Hij was ons een echt een bijna onnavolgbaar voorbeeld, een grote meneer.

Ik vind het zeer spijtig dat zijn kleinkinderen, die hij echt aanbad, hem nooit echt hebben mogen kennen.

Overheidsfinanciën

Geert Noels blijft er - terecht - lappen op geven :

"... de Belgische overheidsfinanciën hebben op 2 jaar tijd opnieuw aangeknoopt bij de situatie van 25 jaar geleden. De rentesneeuwbal rolt opnieuw. "

Lees :
http://www.econoshock.be/2010/overheidsfinancien-inderdaad-25-jaar-achteruit/.

Klik deze link zeker eens aan : de grafieken spreken boekdelen. En, voor de eventuele politiek correcte ideologen onder mijn lezers : deze ramp kan zeker niet exclusief toegeschreven worden aan de huidige regering. Bijlange niet ! Maar dat zal de "bevlogen" hoofdverantwoordelijke er niet van weerhouden om Europa nu te gaan vertellen hoe het dan wel moet !

Ancestors born and died ...

... between March 14 and April 16 :

On March 14 1636 Anna Walravens was born in Meerbeke
On March 14 1809 Elisabeth Constantia Van Daele died in Aspelare

On March 15 1643 Gasparus De Troyer was born in Pamel
On March 15 1824 Amandus Neukermans, one of my great great grandfathers, was born in Okegem

On March 16 1695 Judocus De Schepper died in Pamel
On March 16 1813 Coleta Vlaminck, one of my great great grandmothers, was born in Denderhoutem

On March 18 1664 Joanna De Troyer died in Pamel
On March 18 1726 Anna Quinée died in Pamel
On March 18 1866 Maria Elisabeth Borremans died in Okegem


On March 19 1788 Joannes Baptista Goessens was born in Aspelare

On March 20 1774 Maria Anna Goossens was born in Denderhoutem
On March 20 1892 Rosalia Margaretha Ravijst, my paternal grandmother, was born in Meerbeke

On March 22 1743 Catharina Van Nieuwenhove died in Pamel
On March 22 1859 Regina Menschaert died in Nederhasselt

On March 23 1600 Willem Walravens died in Sint-Pieters-Leeuw
On March 23 1613 Lieven Stevens was born in Denderhoutem

On March 25 1724 Joannes De Vidts died in Pamel

On March 26 1625 Petrina Van der Haegen was born in Pamel
On March 26 1791 Joanna De Mol died in Okegem

On March 27 1661 Petrus Van der Speeten was born in Denderhoutem
On March 27 1799 Maria Elisabeth Borremans was born in Strijtem (see also March 1866)
On March 27 1833 Anna Maria De Ridder died in Pamel

On March 28 1760 Joannes Josephus Broeckaert died in Wetteren

On March 29 1764 Joanna Van Vreckom died in Lieferinge

On March 30 1638 Maria Van Muylem was born in Denderhoutem
On March 30 1678 Judocus Van Tricht died in Pamel
On March 30 1869 Franciscus Meganck died in Nederhasselt

On April 1 1811 Joannes Josephus Van Lierde died in Pamel
On April 1 1891 Coleta Vlaminck died in Denderhoutem (see also March 16 1813)

On April 3 1627 Judocus Van Tricht was born in Pamel (see also March 30 1678)
On April 3 1632 Jacobus Goossens died in Denderhoutem
On April 3 1666 Barbara De Cuyper died in Okegem
On April 3 1681 Zeger Van Cutsem died in Sint-Kwintens-Lennik
On April 3 1693 Catharina De Ro died in Gooik (she was buried in Lieferinge)
On April 3 1780 Joanna Maria Wellekens was born in Denderleeuw
On April 3 1797 Judoca Van Poucke was born in Schellebelle
On April 3 1822 Joanna Eysselinck died in Sint Antelinks
On April 3 1853 Alexandrina De Schepper died in Okegem

On April 5 1668 Petrus De Vidts died in Pamel

On April 6 1754 Martinus Gerardus Van Lierde died in Pamel
On April 6 1777 David De Dier died in Denderhoutem

On April 7 1764 Christianus Van den Houte died in Lieferinge

On April 9 1754 Elisabeth Sterckx was born in Pamel

On April 10 1738 Joanna Catherina De Dier was born in Denderhoutem

On April 12 1400 Sweder III van Abcoude died in Radda, Tuscany, Italy
On April 12 1699 Adrianus Huylenbroeck died in Pamel
On April 12 1727 Augustinus Van Eeckhoudt was born in Gooik
On April 12 1827 Maria Josina Covens died in Pamel
On April 12 1853 Felix De Vidts, a great grandfather of mine, was born in Pamel

On April 13 1649 Catharina Van Overstraeten died in Pamel
On April 13 1726 Joanna Maria De Vidts died in Pamel
On April 13 1782 Anna Van der Meeren died in Pamel

On April 15 1781 Elisabeth Wynant died in Denderhoutem

On April 16 1629 Gerarda Lambeen was born in Burst.

Opmerkingen en vragen

Een trouw lezer trok mijn aandacht op een paar reacties van een MVdn betreffende de familie Neu(c)kermans - Van den Neucker.

Mijn excuses dat ik deze vragen niet opgemerkt en dus niet beantwoord had : ik heb geen systeem ingesteld om nieuwe reacties op oude posten op te sporen. En meestal lees ik slechts de reacties van de laatste dagen.

Ik wil zeer graag contact opnemen met MVdn maar kan dat niet zonder een contact adres, bij voorbeeld een e-mail adres of een telefoonnummer. Ik begrijp dat de persoon in kwestie dat niet open en bloot op mijn blog wil zetten, maar die persoon kan mij contacteren op et pa tim (schrijf de drie lettergrepen in een woord) ad yahoo punt com.

Verder trok dezelfde lezer mijn aandacht op de vervuiling van een paar artikels over mijn stamboom. Op een artikel stonden zestien onzinnige engelstalige reacties, al dan niet leesbaar ; op een ander twee in behoorlijk nederlands, maar even onzinnig en zonder enig verband met mijn post.

Wanneer ik dat soort reacties zie, vaag ik ze onmiddellijk weg ; maar daarvoor moet ik ze natuurlijk eerst opmerken. Ik zal nooit begrijpen hoe sommige zieke zielen er toe komen dit soort reacties te plaatsen. Maar dat hoort blijkbaar bij het systeem.

Met dank aan allen die mij al geholpen hebben om dat storende afval te verwijderen.

Disgusted

Posting may be very irregular for the foreseeable future. I am too tired and disgusted by the news as given by the all but objective "politically correct" media to continue reacting on all the stupid inanities that I read or hear.

I have better things to do than that. My blood pressure be damned !

Haatmail ??

Naar het schijnt krijgt de fransnamige minister van binnenlandse zaken van de pseudo-republiek Flaanderen stapels francofone haatmail :

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GRE2ON3KE.

Ik kan dat zeer goed begrijpen. Ik voel geen haat voor die man, daarvoor is hij een paar maatjes te klein en te benepen, maar ik vind hem wel een gevaarlijk individu. Voor hem en zijn standpunten kan ik persoonlijk niets anders dan totaal onbegrip en zelfs minachting voelen. En die man is beland op een plaats waar hij, mijns inziens, nooit had mogen belanden. Dat geldt ook voor de meeste van zijn partijgenoten !

Maar wie ben ik om zo'n uitgesproken mening te hebben ... Lille wenkt.

Analisten

In de krant lees ik : "Griekse rente stijgt naar recordpeil". Een mooie terechtwijzing voor hen die dachten dat de Griekse crisis voorbij en vergeten was.

"Gezaghebbende analisten raadden hun klanten gisteren aan om de aandelen van Griekse banken te verkopen ..."

Enkele opmerkingen :

-- analisten zijn niet noodzakelijkerwijze experten : dikwijls zijn het jonge snotneuzen die studiediensten bevolken om ervaring op te doen ;

-- ik heb lange jaren met "analisten" gewerkt - en in mijn sector heb ik één, hooguit twee diepgravende, echt gezaghebbende analisten gekend tussen de tientallen personen die zich als expert uitgaven. Uit persoonlijke ervaring weet ik dus dat er bijna een contadictio in terminis is tussen de woorden "analist" en "gezaghebbend". Dikwijls zijn die "gezaghebbende analisten" niets meer dan parapluies die gebruikt wordt om nieuwe "markten" te ontwikkelen of om een omstreden mening aan op te hangen. Zeer dikwijls is hun invloed omgekeerd evenredig met hun competentie.

Van gezaghebbende experten en analisten, spaar ons ...

Sorrycultuur

In Tertio van 10 maart 2010 schreef Miel Swillens een kort artikel over de zo modieuze en politiek correcte, maar bijzonder eenzijdige en oppervlakkige sorrycultuur. Ik heb me altijd al zeer ongemakkelijk gevoeld bij deze tsunami van excuses voor zaken waarvoor wij, en zelfs de meeste van onze voorouders, geen enkele rechtstreekse noch onrechtstreekse verantwoordelijkheid droegen of dragen.

Ik deel dan ook zijn analyse : excuses voor historische of recente misdaden zijn meestal een goedkoop en hol gebaar dat echte verantwoordelijkheid omzeilt. Het uithollen van de individuele verantwoordelijkheid gaat gepaard met een culpabilisering van de maatschappij ; dat is een ongezonde en gevaarlijke evolutie.

Een paar uitreiksels uit het aanbevolen artikel :

"In feite bagatellisseert de sorrycultuur het kwaad."

"Dat wollige denken, dat vooral de intelligentia promoot, gaat door voor een diep inzicht. In werkelijkheid ... ondermijnt dat het individuele verantwoordelijkheidsbesef, waardoor onze maatschappij op termijn onbestuurbaar wordt."

Witte gids

Vanaf 2011 wordt de Witte Gids niet meer automatisch geleverd aan wie over een vaste telefoonlijn beschikt.

Eindelijk een goed initiatief dat een jaarlijks weerkerende bron van ergernis wegneemt.

De minister van vereenvoudigingen (stel je voor) rekent dat door die beslissing jaarlijks 38.000 bomen en 1512 ton CO2 gespaard zullen worden.

Waar de minister in alle tonen over zwijgt ? We krijgen die Witte Gids niet gratis ; op een of andere manier betalen wij die. We gaan dus betalen voor een mindere dienstverlening.

Worden we daarvoor vergoed ? Keep on dreaming !

Erger dan onmacht

In voormeld artikel laat een van de redacteurs van De Standaard zijn licht schijnen over de economische toestand en de vooruitzichten. Ik voel er geen behoefte aan een link in te bouwen, maar wil wel een citaat aanhalen :

"Wie bij ons zijn baan behield (en niet met zijn spaarcenten in aandelen Fortis zat), kan de illusie koesteren dat er alles bijeen weinig aan de hand was.

Ik ben gepensioneerd en heb nooit een aandeel Fortis bezeten. Toch heb ik de crisis zeer duidelijk in mijn nochtans uiterst voorzichtig belegd spaargeld gevoeld en voel ik die nog altijd zeer scherp ; ik vind deze uitspraak een grove en gore veralgemening : komt die man ooit op straat ?

Is er dan nooit een bankcrisis geweest ? Is er in het vertrouwen tussen bank en klant niet duidelijk een diepe kloof ontstaan ? Is het gat dat bankiers en andere economische tovenaars geslagen hebben dan al weer gedempt ?

Dumb, dumber ...

I recently wrote that dumb people never know when to shut up. Apparently, it's not only dumb people ...

Read : http://www.ft.com/cms/s/0/73939d60-423c-11df-9ac4-00144feabdc0.html : Greenspan feels the need to defend his role in the crisis.

Contrarian too

Past Winter I had few opportunities to take some good walks.

I love good walks. Often it was too cold and windy, or there was too much snow, or I had one or other small winter ailment. So I stayed inside most of the time and got a slight case of cabin fever.

Today is a glorious spring day, but yesterday evening I had a longish dinner with part of the family. A very nice event by all means, but I was terribly tired when I got home. So tired that my family saw it and commented on it.

A good night's sleep did not help very much. I woke up tired and I am too tired to go out and enjoy the weather and the scenery. And tommorow, it is going to rain again.

Who said that living is about making choices ? I often make the wrong ones ...

A tiring story !

Appeasement

Mia Doornaert over de moeilijke relatie van de islam met het westen : "De tolerantie jegens een intolerante wereldvisie brengt onze vrijheid in gevaar".

Ik hoor het al ! Weer een kortzichtige, achterlijk conservatieve, benepen rechtse benadering van een echte opportuniteit tot politiek correcte multiculturele integratie.

Toch raad ik jullie aan : lees "Dialoog der beschavingen ? Word wakker !" op : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=IO2OBFSK.

Ik zou het artikel van Mia Doornaert in De Standaard wel in zijn geheel willen copiëren. Maar ja, met open ogen rondlopen wordt steeds gevaarlijker. En zeggen waar het op staat ook.

Lees ook http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=IO2OBFRS&word=benno+barnards+grote+gelijk door de rector van de UA, en vorm dan je eigen mening.

Sharia4Belgium

Ik vind het vervelend dat de media steeds plaats blijven inruimen voor voornoemd dwergorganisme en zijn "woordvoerder", en dat er steeds een foto bijhoort van een gebaard man met een soortement handdoek op zijn kop.

Wat die man allemaal uitkraamt is onvoorstelbaar. Wordt die man ook onderzocht door ons bekend Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding of is die vrijgesteld ?

Nog eens Geneanet

Op Geneanet kan iedereen zijn genealogische gegevens storten. Ik heb het woord storten bewust gekozen. Velen doen ook niet meer dan dat. Behalve het feit dat er geen enkele controle mogelijk is op de ingevoerde gegevens zonder terug te gaan naar de primaire bronnen zie ik ook dat er steeds meer "stambomen" gepubliceerd worden zonder geboorte- of sterfplaats, zonder datum, ja zelfs met - meestal naar het Frans - vertaalde voornaam of zonder voornaam. Ook leidt de opzet van de site naar een oncontroleerbaar "copy, copy, copy".

Geneanet is best een schitterend opzet maar wordt zo stilaan overstroomd door gegevens van op zijn vriendelijkst geschreven "zeer variabele" kwaliteit. Baseer er dus nooit je werk op ; in het beste geval kan het je ergens een eerste aanzet geven om in een bepaalde richting te zoeken. De rest moet je zelf doen.

Ik blijf Geneanet regelmatig consulteren maar mijn gegevens zal je er nooit op vinden.

And the light shineth in darkness ...

Paul Polman, chief executive of Unilever, has added his voice to the growing number of business leaders who argue that “shareholder value” is a misguided and potentially harmful goal for companies to pursue.

In an interview with the Financial Times, Mr Polman said: “I do not work for the shareholder, to be honest; I work for the consumer, the customer . . . I’m not driven and I don’t drive this business model by driving shareholder value.”

Mr Polman’s comments echo the views of Jack Welch, the former chief executive of General Electric and the father of the shareholder value movement, who told the FT last year that “on the face of it, shareholder value is the dumbest idea in the world.”

The drive to improve returns to shareholders at the expense of other stakeholders has also been criticised by other leading business figures in the wake of the global economic crisis for being too focused on the short term.


Read : http://www.ft.com/cms/s/0/72d68b60-4009-11df-8d23-00144feabdc0.html.

Never despair : sooner or later light will overcome darkness.

How recognizable



I know it still is Easter. But today I have heard, seen and read a lot that could be illustrated with this picture.

Donkeys will be asses, and the worst asses are people, including many people who claim to be intelligent. Most of them have a very high opinion of themselves and do not understand that enough is enough. They never know when to stop, which is a reliable indication for a limited mental capacity, not to mention stupidity. And they are so tiresome, boring, tiring ...

But we have to try to live with them too. After all, it's Easter, and there is hope for everybody, although not necessarily in this world (lol).

Opnieuw

Nog maar eens ondervonden. Op de website van een bepaalde "kwaliteitskrant" kan je de grootste onzin en behoorlijk gore commentaren kwijt, maar er is één absolute grens : je moet geen kritiek geven op de krant ; dat soort commentaren is blijkbaar irrelevant.

In een artikel over de paasviering van mgr Léonard stond een foto van de aartsbisschop met een purperen kazuifel. Ik vroeg of de redactie geen recente foto had want op Pasen dragen priesters witte (of "gouden") kazuifels. Ik voegde er aan toe dat fotos ook nieuws zijn.

Werd de reactie gepubliceerd ? Bijlange niet, want de krant maakt geen fouten.

De klokken van Rome

Omdat ik niet zo onmiddellijk iets beter kan bedenken, herhaal ik hier bijna letterlijk de post die ik bij Pasen 2009 schreef :

Lang voor we van de muziek genoten, of de godsdienstige betekenis van het feest begrepen, gingen we enthousiast paaseieren zoeken, meestal in de grote tuin van mijn grootvader zaliger in Okegem, maar dan wel in de boomgaard, niet in de groententuin die streng verboden terrein was !

De eieren werden gebracht door de "klokken van Rome", die op Witte Donderdag uit al onze kerken vertrokken en op Pasen terugkwamen vol lekkers. Nu nog kan ik ontroerd worden door het chaotische gebeier van de kerkklokken bij het "vertrek" en het triomfantelijk gelui wanneer ze "terug komen" tijdens de paasmis, nu tijdens de paaswake.

Geen paashaas die daar iets mee te maken had ! Dat is een totaal overbodige indringer, zo in het genre van de kerstman. Ik moet eens opzoeken waar die gestoorde wipper vandaan komt. Bugs Bunny misschien ? Dat is ook zo'n gluiperd ...

Het orgel zweeg ook van Witte Donderdag tot Pasen maar - om een of andere reden - vloog dat niet naar Rome en bracht dus ook niets mee terug.

Pasen was een orgie van chocolade. De viering van de verrijzenis was een verre tweede, zeker voor de kinderen. Maar het Paasfeest had ook minder aangename kantjes - daarover later meer ... Soms was er wel enige aggressiviteit wanneer er om het laatste eitje geruzied werd. Maar dat resulteerde snel in een kalmerende tussenkomst van de dichtstbijzijnde volwassene. De volwassenen zouden ten andere het eierenrapen voor geen goud hebben willen missen, en genoten minstens evenveel van het spektakel als de kinderen.

Vele jaren later zie ook nog mijn oudste nichtje - nu al meer dan dertig jaar geleden - goed ingeduffeld eieren rapen in de sneeuw in ons veredeld koertje-tuintje op de Antwerpse steenweg. Ik moet er zelfs nog ergens een foto van hebben.

Dierbare herinneringen aan vervlogen tijden, maar vooral ook aan onze overleden ouders en grootouders, en soms een nonkel of twee, die het allemaal mogelijk maakten ... En aan ons achternichtje Sterreke dat nooit eieren zal kunnen rapen maar altijd een fonkelend lichtje zal blijven in ons hart.

Pasen is ook een ogenblik om aan al onze overleden familieleden en vrienden te denken, omdat wij geloven dat zij ook allen ooit met ons zullen verrijzen uit de lichamelijke dood. Ik schreef wel "geloven" ; "weten" doe ik het ook niet.

Jullie geloven het niet ? Ook goed, wacht maar (hihi). Ik weet wel dat ik nog maar eens als een ouderwetse, conservatieve en goedgelovige zak omschreven zal worden, maar dat moet dan maar.

Nogmaals, zalig Paasfeest !

Thine be the glory



A world famous Easter hymn, which one does not hear too often in roman catholic services.

I have heard much better renditions, but this one will have to do. If you know a better rendition on YouTube, please let me know.

Zalig Paasfeest !

De opstanding geschilderd door Pieter Pauwel Rubens.

Coronation Mass W. A. Mozart





Ik heb altijd gedacht dat von Karajan en Mozart niet samengingen. En toch, en toch ...

Kathleen Battle was hemels in het Agnus Dei.

Andere onderdelen van deze uitvoering met von Karajan vind je op YouTube.

Heilig Graf kapel - St Baafs

Dit is een gedeeltelijke herhaling van vorige post, omdat de link daar niet lijkt te werken.

Zie :
http://users.compaqnet.be/cn009842/HGraf.html.

Zoals ik al schreef is deze kapel zelfs bij de meeste Gentenaars onbekend. En ik voel dat de vingers van de beeldenstormers jeuken ...

Graflegging


Rafael, Villa Borghese, Rome.



Beeldhouwwerk in de kerk van St Thegonnec, Finistère, Bretagne.

Zie ook : Heilig Graf kapel, St Baafskathedraal, Gent - zelfs onbekend voor de meeste Gentenaars : http://users.compaqnet.be/cn009842/HGraf.html.

Stabat Mater dolorosa

April 2 2005

Five years ago in the evening of April 2 2005 pope John Paul II died in the Vatican in Rome. Quite by coincidence I was visiting Rome at that moment.

I may have written about our experiences over there. Suffice it to say that the trip has given me some unforgettable memories.

Een april

Ik kan het niet laten dit te copiëren van http://blog.marcelsel.com/.

D'après un vent favorable qui vient de me parvenir d'un parti francophone qui n'est pas le FDF, Jean-Luc Dehaene travaillerait en ce moment à une solution impliquant la création d'une province bilingue virtuelle qui inclurait toutes les communes à facilités, ainsi que Bruxelles, et serait gérée à 50% par la communauté flamande et à 50% par la communauté française. Les communes de Bruxelles fusionneraient en une "communauté urbaine - stedelijke gemeenschap - urban community" trilingue. Une "communauté mixte" gérerait l'enseignement qui, dans les vingt ans, devrait être en immersion tweetalig, avec une attention toute particulière pour l'anglais in Brussels et pour le platdütsch à Fourons. Afin de satisfaire la N-VA, l'ensemble du parti, mandataires et membres, seraient envoyés à Torremolinos où ils pourraient militer, exclusivement en néerlandais, pour l'indépendance de la Catalogne. José Happart serait envoyé en exploration sur Mars où on lui a promis un poste de bourgmestre unilingue dans une commune à majorité flamande (le plus drôle, c'est qu'il y a cru !) Quant à Olivier Maingain, il recevrait comme lot de consolation pour la perte de son poste de bourgmestre de Woluwe-St-Lambert l'intégrale d'Apocalypse en DVD Blue Ray afin de faire la différence entre l'occupation allemande et la politique de la N-VA. Pour ma part, je m'en vais faire de même. Histoire de me convaincre que les ressemblances apparentes ne sont dues qu'au hasard.
Enfin, on ferait croire à Filip De Winter que la mer du Nord est bourrée de Francophones, de musulmans et de socialistes carolo. On lui a même trouvé un slogan tout trouvé. Aux dernières nouvelles, il serait en train de courir face à la mer, à Ostende, en hurlant Water buiten ! Water buiten !
Allez, bon mois d'avril !"

Good Friday


Dialoog

Mijn achterstand bij het lezen van Tertio vergroot van week tot week.

Toch wil ik even terugkomen op een artikel in het nummer van 24 februari. Een zeer lezenswaardig artikel "Geen dialoog zonder identiteit" als een uitvloeisel van een stellingname van de "inspiratieverantwoordelijken" (het woord alleen al !) in de christelijke arbeidsbeweging, waarbij christelijke principes verworden tot een vage inspiratiebron of tot een vaag intern pluralisme.

"... wie de vraag naar de identiteit van de eigen cultuur in het algemeen en van de religie in het bezonder wegmoffelt, is in een pluralistische samenleving niet tot een waarachtige dialoog in staat. Hij riskeert daarom alleen al een onderdeel van het probleem te zijn in plaats van bij te dragen tot de oplossing ervan."

en :

"Uiteraard is de traditie geen tijdloze metafysica die altijd letterlijk moet worden herhaald. Maar nog minder is zij een wegwerpproduct voor een zelfgenoegzame subjectiviteit die zichzelf centraal stelt en achteloos overboord kiepert wat haar niet aanstaat. Helaas is dat laatste de gronddtoon van de seculiere cultuur geworden maar ook van "progressieve" christenen die van het geloof alleen de moraal hoog weten te schatten. Tot die tenslotte, los van haar wortels, ook verwatert."

"Zonder cultuur van de identiteitmislukt de dialoog ... die inderdaad broodnodig is in een pluralistische samenleving. Dialoog en relativisme zijn water en vuur."

My italics.

Hufters

Zwijgen is moeilijk, want soms loopt het de spuigaten uit.

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=OB2OA042.

"Zo veroorzaakt de vrijheid van meningsuiting, als we niet uitkijken, haar eigen ondergang. Als de stelling dat alles moet kunnen worden gezegd, ertoe leidt dat alles ook werkelijk gezegd wordt, nemen de hufters het over en verliest het debat zijn rol als beschaafde manier om tot overeenstemming, weze het in een compromis, te komen.

De ergste vijand van de vrije meningsuiting zijn de Grote Woorden. Het beroep op heilige boeken, eeuwige waarheden, ongewroken kaakslagen of in rotsen gehouwen zekerheden verkleint de ruimte voor het debat. Dat is de bedoeling en daar ligt het gevaar.

De achilleshiel van een democratische samenleving is de wijze waarop ze met haar basisprincipes omgaat. Laat je aan die principes tornen, dan verdwijnt de vrijheid. Maar stel je die principes absoluut, dan botst de vrijheid van de ene met die van de andere en wordt het samenleven onmogelijk. Vrije meningsuiting alleen zal de democratie dus niet redden. Er zullen ook een beetje goede manieren nodig zijn."

Bij eerste lectuur lijkt dit de redelijkheid zelve.Tot men er gaat aan denken dat deze nobele instelling geldt wanneer het politiek correct is (islam bij voorbeeld) maar niet voor andere onderwerpen (de roomse kerk bij voorbeeld).

Reflexie

Ik word het stilaan moe om op alle slakken zout te leggen. Dat is wel goed voor mijn bloeddruk maar voor niet veel meer. En van als ik 's morgens mijn pc aanzet en op een of andere mediasite land, springen de stommiteiten mij in het oog en voel ik de drang van te reageren of te relativeren. Daar zit niemand op te wachten. Ik kan zo wel bezig blijven ... tot in de eeuwen der eeuwen.

Daarom ben ik van plan mijn voet (even?) van het gaspedaal te halen. En dan zien we wel verder.